Vapina tai äänen värinä on aika yleinen iän myötä kehittyvä tilanne. Toisaalta sosiaaliseen ahdistukseen liittyy yhtenä oireena vapina. Oma erillinen vapinatyyppinsä on pään vapina, jolle tyypillistä on pään puistelu kuin jatkuvasti kieltäessä jotain. Sitä kutsutaakin joskus ei-ei -vapinaksi. Sen hoitoon on joskus käytettu botuliinitoksiiniruiskeita kaulan lihaksistoon, jotka auttavat muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan. Vapinaa kutsutaan intentionaaliseksi, jos se lisääntyy kirjoittaessa tai esiintyessä. Sellaista vapinaa voi hyvin hillitä betasalpaajalääkityksellä. Joskus myös hypnoterapia voi osoittautua tehokkaaksi hoitomuodoksi.
Kaikkiin näihin vapinamuotoihin on varsin todennäköistä saada apua sympaattisesta salpauksesta. Vieressä tukimuksemme 51 potilaan vapinan parantumisesta pitkäaikaisseurannassa sympaattisella salpauksella. Kaikilla potilailla oli ennen salpausta heidän itsensä sietämättömäksi tulkitsemansa vapina (vasen pilari). Toimenpiteen jälkeen vapinaa esiintyi keskimäärin enää lievänä (oikea pilari).
Salpauksen vaikutusta voidaan testata tekemällä vasemmalle kaulalle ganglion Stellatum puudute. Sen avulla voi testata salpauksen vaikutusta vapinaan muutaman tunnin aikana. Se Tehdään Tilkan sairaalassa ultraääniohjauksen avulla anestesialääkärin toimesta.